jueves, 23 de abril de 2009

DIADA DE SANT JORDI



DIADA DE SANT JORDI
Tradicionalment, a Catalunya la diada de Sant Jordi és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa i un llibre. La presència del llibre és deguda a que la diada coincideix amb el Dia internacional del llibre, que des de 1930 commemora la mort de Miguel de Cervantes. La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera.
Sant Jordi és el patró de diverses nacions i territoris, entre els quals hi ha Catalunya, Aragó, Càceres, Portugal, Anglaterra, Rússia, Grècia, Geòrgia, Bulgària, Etiòpia, etc.

Segons el Costumari Català de Joan Amades, el fet que Sant Jordi sigui el patró dels cavallers es deu a l'ajut que va donar el sant al rei Pere I d'Aragó l'any 1096. Segons s'explica, l'esmentat rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després que aquest invoqués el sant. Per agrair la gesta, el rei va nomenar-lo no només patró de la cavalleria sinó també de la noblesa catalana.

La llegenda de Sant Jordi i el dragó.

Sant Jordi s'envoltà d'un mite irreal nascut a partir de la veneració i la popularitat universal que en ell recaigué a l'edat Mitjana. El naixement de la llegenda que l'envolta situa la gesta pels voltants de Montblanc, on un monstre d'alè tòxic i que fèia grans mortaldats entre els ramats i les persones. El poble decidí assajar un sistema per a saciar dosificadament la gola de la fera, exercint un sistema de sorteig dels sacrificis que semblava funcionar. Un dia la sort s'esdevingué que la víctima del sacrifici havia de ser la filla del rei. Alguna versió diu que fins i tot algun ciutadà s'oferí a substituir-la. Però la filla del rei acceptà la seva sort i s'encaminà a cercar la fera més enllà de les muralles de la ciutat. En haver fet uns metres més enllà de la muralla se li aparegué un cavaller d'armadura lluent. Tot i que la princesa el va intentar fer fora per a que no prengués mal, ell li respongué que era allà per salvar-la a ella i al seu poble. Quan la fera aparegué, d'una estocada el cavaller la matà. El rei va proposar-li al cavaller noces amb la princesa, que ell va rebutjar per que no se la mereixia i afegint que la seva missió havia estat divina. Aquesta gesta arriba a Roma, on l'emperador el feu cridar i en explicar-li la seva revelació per part d'un Déu cristià fou condemnat a mort. La llegenda situa al cavaller en la presa de molts pobles àrabs en les anomenades croades. Les batalles on se li atribueixen aparicions llegendàries, tals com volar amb el cavall per sobre de la muralla, es situen en llocs com Palma, Alcoi, o en la mateixa Palestina

DIADA DE SANT JORDI

El 23 de abril se celebra en Cataluña , el día de Sant Jordi, una fiesta popular en la que se regalan libros y rosas, una mezcla de tradiciones y costumbres, algunas de las cuales se remontan a la Edad Media.
El día de Sant Jordi es también el Día del libro o
Día Internacional del libro, que desde 1930 conmemora la muerte de Miguel de Cervantes.
La leyenda de Sant Jordi y el Dragón
Sant Jordi, San Jorge en castellano, es el patrón de Cataluña desde 1456, y el de Aragón, pero también de Inglaterra, Portugal, Bulgaria, Etiopía y Georgia. Se hizo famoso en toda la Europa Medieval gracias a los milagros que de él contaba la Leyenda Aurea, un compendio de vidas de santos y mártires recogidas por el monje Jacobo de Vorágine en el siglo XIII, pero se sabe que ya era venerado cuatro siglos antes.
De la famosa gesta de San Jorge y el dragón hay tantas versiones como lugares de veneración. En Cataluña se cuenta esta leyenda de Sant Jordi:
 Leyenda de Sant Jordi. 
Según la tradición, la villa de Montblanc estaba siendo aterrorizada por un colosal dragón. La bestia se había instalado a las afueras del pueblo, infectando el aire y el agua con su aliento apestoso y causando estragos entre el ganado. En su búsqueda de alimento, cada vez se aproximaba más a las murallas, por lo que los vecinos tuvieron que buscar una forma de mantenerlo apartado. Empezaron dándole de comer ovejas; cuando éstas se acabaron, siguieron con los bueyes, y luego con los caballos. Y por fin no tuvieron más remedio que sacrificar a los propios habitantes. Se metieron los nombres de todos en un puchero, también el del rey, y el de su hija la princesa, y cada día una mano inocente decidía quien moriría la mañana siguiente. Y una tarde la escogida fue la princesa. Dicen unos que el rey lloró y suplicó a sus súbditos por la vida de su hija, pero que de nada le sirvió, ya que no era el único padre desconsolado. Cuentan otros que el rey entregó a su hija con valentía y entereza. Sea como fuere, la joven salió de las murallas y se dirigió hacia su triste destino.
Cuando el terrible dragón avanzaba hacia ella, surgió entre la bruma un hermoso caballero vestido de blanco sobre un caballo blanco que arremetió contra la bestia. El animal, herido, se sometió al caballero, que le ató al cuello un extremo del cinturón de la princesa. La dama tomó el otro extremo del cinturón y, para pasmo de los pobladores de Montblanc, condujo al dragón como a un perrito hasta la puerta de la ciudad. Allí, a la vista de todos, el caballero remató a la bestia de un certero golpe de lanza. Dicen unos que el dragón se fundió y fue absorbido por la tierra. Cuentan otros que un gran charco de sangre se formó a los pies del caballero. Sea como fuere, en aquel mismo instante creció un rosal y de sus ramas brotaron rojas rosas. Jorge, o Jordi, o George, o Giorgios, que es como se llamaba el caballero, obsequió a la princesa con una de esas rosas.
Semejante gesta hizo que el santo caballero alcanzase fama y popularidad durante la Edad media, y que fuera escogido patrón de la caballería y la nobleza.

Festival of Sant Jordi, the book and the rose

Celebrated on or around 23rd April, a date linked to literature and popular traditions, Sant Jordi is the Patron saint of Catalonia and the French equivalent of St George, a Christian Roman soldier, who was martyred around 303AD for refusing to renounce Christianity. According to legend, he happened across a dragon terrorising the inhabitants of a town, demanding a daily maiden to snack upon. When the short straw was drawn by the king’s daughter, help was at hand! St Jordi rescued the damsel, the king and the whole population converted to Christianity in gratitude and roses grew from the ground where the dragon’s blood had been shed.

At the end of the 19th century, Sant Jordi became a Catalan symbol as it was felt that his struggle against the dragon was similar to the Catalan struggle for freedom. It became traditional to give a rose and a book to a loved one and annual literary competitions were held to stimulate young people to cultivate, respect and take a delight in the Catalan literature and language, a tradition which inspired UNESCO to declare this date the International Day of the Book. Offer your lady a rose, buy your man a book in the streets of Perpignan on Saturday 21st April which turn into a hive of culture and literature, as bookstalls set up on the quai Vauban, place Gambetta, and place Arago, and towns and villages throughout the region.
(April 23rd was not only famous because of the legend of St. George, but also because it is the anniversary of the death of two great writers: CERVANTES and SHAKESPEARE)

QUIERO DEDICAROS UNA ROSA ESPECIALMENTE A  CON TODO MI CARIÑO, A TODAS LAS QUE PASAIS POR AQUÍ , AMIGAS, COMPAÑERAS Y ESPECIALMENTE A MIS ALUMNAS DE TODAS PARTES!!!! OS DESEO A TODAS UN FELIZ DIA DE SANT JORDI!!!!

VOLDRIA DEDICAR-VOS UNA ROSA ESPECIALMENT AMB TOT EL MEU AMOR A TOTES LES QUE EM VENIU A VEURE, AMIGUES, COMPANYES, MARE, GERMANETA I ESPECIALMENT A LES MEVES ALUMNES DE TOT ARREU!!!!! US DESITJO A TOTES UNA FELIÇ DIADA DE SAN JORDI!!!!


12 comentarios:

Laura dijo...

Moltes gràcies, Nuria !
Per la rosa i per la história.
Que tinguis un dia molt feliç !!!

Laura R

Bitri dijo...

Feliç día de Sant Jordi Nuria!!!
Espero que recibas muchísimas rosas y libros hoy.
Un abrazo

laurapatch dijo...

Feliç diada de Sant Jordi, Núria !!

Unknown dijo...

Feliç dia de Sant Jordi, moltes gracies per la rosa i per recodar l´historia d´aquest dia.
Petons.

la.lluna.d.abril dijo...

Feliç diada de Sant Jordi
Gràcies

ana-ane dijo...

Gracias guapa, lo mismo te digo.Besos para ti y tu alumnas

Xusa dijo...

Moltes gràcies per la rosa. Açí, al Pais Valencià,concretament a Alcoi es celebra la festivitat desde 1880 amb una espectacular entrada de moros i cristians que va tindre lloc ahir, avui la festa continua als carrers.
¡Feliç Sant Jordi!.

eugenia dijo...

Feliç Sant Jordi per totes vosaltres !!!! petons

puntadas de una peregrina dijo...

Feliç Sant Jordi també per a tu, avui es un dia ben especial i avui soleiat.
Una abraçada

Maria

isa & marta dijo...

Gracias Nuria, aquí en Argentina celebramos hoy el Dia internacional del libro.
Una rosa para tí, gracias por todo lo que enseñas.

Teresita Leal dijo...

Gracias Nuria por contarnos la historia! Aquí en Argentina no se festeja San Jorge y es una lástima, porque tener una excusa para regalar rosas y libros me parece algo muy lindo.
Sin embargo yo tengo mi festejo familiar, ya que hoy cumple mi padre, que por supuesto se llama Jorge!

Ana Miranda dijo...

Gracias Núria, espero que hayas tenido un feliz día, petonets